Eternul Derby

Timpul, 1941

Expresia nu prea este pe placul cronicarilor sportivi din ziua de astăzi. Ea se referă acum la derby-ul clasic dintre Steaua şi Dinamo. În schimb în perioada intrebelica, aceasta avea un înţeles total diferit. Se referea la confruntările pe viaţa şi pe moarte dintre Venus echipa boierilor din centrul Bucureştiului şi Rapid ,clubul angajaţilor C.F.R. din Giuleşti şi Griviţa .Cronicarii sportivi din perioada interbelică credeau că acest derby al celor două puternice echipe bucureştene avea să ţină la nesfârşit ,însa s-au înşelat şi Venus a dispărut la fel ca multe alte echipe legendare ale momentului în primii ani ai puterii proletare. 

Venus Bucureşti o echipă cu tradiţie dată uitării

Înfiinţată la data de 5 iulie 1915 Venus a început ca majoritatea echipelor din perioada respectivă cu câţiva puşti şi o minge ,curând avea să devină una din cele mai populare , iubite şi răsfăţate echipe a presei interbelice ,dominând campionatul României şi câştigând 8 titluri de campionă .Culorile clubului erau alb şi negru , au fost porecliţi după tricourile negre pe care le purtau la meciuri , "Negrii din Splai".

Mitty Niculescu este fondatorul şi legendarul căpitan al alb-negrilor , pe care copii din cartier îl conduceau la stadion şi-l aclamau. Alături de el , sub conducearea clubului se mai aflau Gabriel Marinescu un general şi om politic , Alexandru Eladescu, avocat şi mulţi alţi jurişti , militari , universitari şi finanţişti.

Ce este însa de remarcat că Arena Venus era foarte dotată , avea instalaţie de nocturnă , cabinete medicale , terenuri anexate şi o capacitate de circa 15.000 de locuri . În 1935 stadionul care urma să fie demolat odată cu instaurarea regimului comunist , găzduieşte primul meci în nocturna din România . 

Opt titluri naţionale

Fondat la mijloc de 1915, clubul s-a vrut, în anii ’30, o frâna pentru marile echipe precum Juventus, Ripensia ori Rapid. Şi, de cele mai multe ori, a reuşit, dacă ne gândim la cele opt titluri de campioană naţională. Cu David „Îl Dio” în poartă, fraţii basarabeni Vîlcov, marele Juhasz, greco-românul Humis, „Giusy” Bodola ori Tr. Iordache, alb-negrii au reprezentat ceea ce a însemnat „boemia” în fotbalul nostru ante şi intrebelic. 

Primul stadion important demolat

După 1948, odată cu creşterea influenţei avută de comunişti, Venus s-a stins, uşor. Arena a fost demolată şi, din marea echipă care-şi propusese să răpună greii de atunci, Juventus, Ripensia ori Rapid, a rămas numai parfumul... Din păcate!

Rapid, blestemul venusiştilor

Vremurile acelea au apus demult. Noi, cei crescuţi cu clauze de eventuală reziliere a contractului, cu „ultraşi”, cu mingi rezistente la apă, vânt şi soare, nu putem înţelege ce au însemnat „negrii” pentru fotbalul nostru. Cu „Chibrit” cel bun la toate, lider de galerie; cu „terenul de pe Venus”, 15.000 de locuri, construit după ce „chiaburul” Alexandru Elădescu sacrificase propria pădure; cu duelurile celebre contra Rapidului, echipă la modă, în faţa cărora, în Cupă, nu au câştigat, niciodată un meci deşi au jucat în şase sezoane!!!; cu „interul” Petea Vîlcov, decedat pe front, unde se dusese deşi ar fi putut dribla încorporarea... 

Confruntări de poveste
Venus - C.F.R. - TEREN VENUS, ORA 15.30, ARBITRU D. XIFANDO
Clou-ul zilei, Venus-C.F.R., este un match de o atracţie specială. Un match care, dincolo de interesul spectacular al intalnirei, cumulează şi sarcina de a limpezi pentru moment, sau de a încurca definitiv, problema clasamentului. De o parte, Venus. Leaderul actual al plutonului. De cealaltă, C.F.R. Cel mai redutabil challenger. O victorie a negrilor, însemnează eliminarea momentană a C.F.R.-ului din goană pentru locul întâi. O victorie a C.F.R.-ului însemnează înscrierea definitivă a vişiniilor în lupta pentru campionat. Un match nul complica socotelile, apropiind din nou la interval minim, patru echipe. Adversarii de mai sus, plus Unirea Tricolor şi Juventus.
Iată sub raportul clasamentului, importanţă covârşitoare a intalnirei depe terenul Venus. Rezultatul ei este greu de întrevăzut. În amicalul de acum două săptămâni, terminat precum se ştie, nedecis, ceiace a determinat aproape exclusiv rezultatul, a fost linia intermediară a Venusului. Surprinşi de rapiditatea înaintării ceferiste, venusistii au reuşit să restabilească atunci echilibrul, mulţumită numai liniei de halfi, care a spulberat rezistenta avantgardei vişinii, masând tot jocul reprizei a doua la poarta lui Foran. Şi dacă ar mai fi avut câteva minute numai de joc, oamenii lui Stanciu ar fi reuşit cu siguranţă avantajul unei victorii. Modeste, dar în orice caz, certe. Pe considerentele acestea, instalăm favorit, la diferenţa minimă, Venusul, accentuând că de forma liniei intermediare a lui, depinde rezultatul intâlnirei.
FORMAŢIILE:
VENUS: Lapusneanu, Mirea, Struska, Costel, Actis, Stanciu, Dumitrescu, Valcov II, Valcov I, Valcov III, Motoroi
C.F.R.: Foran, Sveicovschi, Ujlachii, Wetzer II, Pop, Radu, Boros, Chroiu II, Gebrovschi, Chiroiu I, Baciu
Cam aşa arăta o avancronică a unui meci Venus - CFR în anul 1932, în Gazeta Sporturilor.


Gazeta Sporturilor, 2 mai 1940

Gazeta Sporturilor, 11 iunie 1940
Gazeta Sporturilor, 28 octombrie 1940
Gazeta Sporturilor, 10 noiembrie 1940

Gazeta Sporturilor, 21 iulie 1942


*Materiale preluate de pe forumul FZR, Cupa de Legendă şi blogul Marele Rapid.